a

Experts aan het woord

‘On-Nederlands goed’

Door Marco Hoogerland op vrijdag 28 februari 2014 12:22
Tweet van @marktuitert op 17 februari 2014 (tijdens de Olympische Spelen in Sotsji):

“Zullen we met z'n allen afspreken dat we de term 'on-Nederlands goed' nooit meer gebruiken?”

Deze tweet gaf me de inspiratie om deze column te schrijven. Mark raakt wat mij betreft precies de kern van het ‘probleem’ rondom talentontwikkeling in Nederland.

Er wordt veel gesproken over talentontwikkeling in Nederland en we zoeken hoe we dat nu eigenlijk vorm moeten geven. We komen niet eens tot een eenduidige definitie van het woord ‘talent’, laat staan tot een goede opzet van talentontwikkeling. We vinden het lastig om te accepteren dat iemand ergens echt goed in is, toe te geven dat iemand ergens in uitblinkt of het woord subliem achter een naam te zetten. In de cultuur van ons land passen woorden als nuchter, gewoon, gemiddeld en een zin als ‘doe maar niet te gek’ beter dan woorden als passie, beleving, trots en ‘er boven uitstijgen’. Het is bijna logisch dat we als Nederlanders moeite hebben met uitblinkers omdat onze voorouders nu eenmaal de ‘doe-maar-normaal-cultuur’ geïntroduceerd hebben. Ik schrik ervan als mensen zeggen dat Richard Krajicek maar één keer Wimbledon gewonnen heeft en dan ook nog durven beweren dat hij verder niet veel gepresteerd heeft. Ongelofelijk dat we zo goed zijn in bagatelliseren. We mogen best trots zijn en dat laten zien! 


Ook recent weer tijdens de Olympische winterspelen verbaas ik me erover dat we gaan discussiëren over de nivellering van de schaatssport i.p.v. te klappen voor de enorme stappen die onze schaatstoppers met hun team gemaakt hebben. Ik ben ervan overtuigd dat talenten gebaat zijn bij leiders die juist uit deze cultuur durven stappen, die mensen aanmoedigen om niet gemiddeld te zijn maar om juist ongeremd te laten zien wat ze in huis hebben.

Leiders die mensen de ruimte geven om zichzelf te ontwikkelen, die niet denken in beperkingen van een persoon maar juist in de individuele mogelijkheden van het talent. Leiders die inspireren, enthousiasmeren en motiveren. Leiders die zelf nooit zeker weten wat iemand kan want talentontwikkeling is niet te standaardiseren. Er zijn leiders nodig die anderen helpen hun eigen grenzen op te zoeken en daar af en toe brutaal overheen stappen. Geen gebaande paden en voorspelbare stappen. Leiders die het lef hebben om zelf met hun kop boven het maaiveld uit te komen. En in deze laatste zin zit nu juist ons cultuurprobleem verstopt. 

Talentontwikkeling vraagt absoluut om een verandering van denken en dus om een aanpassing van onze cultuur. Onze spreekwoorden en gezegden zeggen heel veel. Denk aan ‘hoge bomen vangen veel wind’ en ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ en deze werken belemmerend in ons brein. Niemand die het dan in zijn hoofd haalt om zich eens even lekker ‘on-Nederlands’ te ontwikkelen. We moeten onze talenten aanmoedigen om bijzondere dingen te gaan doen. Dat kan alleen maar als zij de ruimte krijgen om te experimenteren, vernieuwend te zijn, regelmatig op hun bek te mogen gaan en heilige huisjes omver te gooien. 

Die ruimte geven, durft ú dat? Durft u af te wijken van de bekende paden waardoor er dingen ontstaan die u nog niet kende? Waardoor talenten harder groeien dan u verwacht had of misschien wel persoonlijk aan kan? Durft u met het talent mee te vallen? 

Keihard onderuit te gaan en dan samen weer op te staan om de ontwikkeling van het talent naar het volgende level te brengen? Dat vergt moed en kunde maar áls u dat doet, gaat er iets veranderen, dan schrijven we een stukje geschiedenis met zijn allen. We introduceren dan een andere manier van denken. Als ú bijdraagt aan deze kleine maar zeer belangrijke cultuuraanpassing dan mag u zeker trots zijn op u zelf. Want dan heeft u zelf iets bijzonders gedaan, dan bent u ‘on-Nederlands goed’. Maar let wel op hè: hoge bomen …Marco Hoogerland is eigenaar van de Talentenacademie en was een van onze sprekers tijdens het evenement Talent, de drijvende kracht achter innovatie.
www.talentenacademie.nl
@talentenacad
@marcohoogerland

Marco Hoogerland

Marco Hoogerland is eigenaar van de Talentenacademie en was een van onze sprekers tijdens het evenement Talent, de drijvende kracht achter innovatie. www.talentenacademie.nl

Verder lezen

De artikelen op deze pagina zijn verouderd, maar op de volgende pagina’s vindt u actuele berichten over de wereld van werk:

Volg ManpowerGroup op:

Twitter | LinkedIn